Joakim Dragsten er 32 år gammel og svært ambisiøs i sin fotballtrenerkarriere. Han har rykket opp fra tredjedivisjon med Eidsvold Turn, og var med og kjempet i toppen av PostNord-ligaen forrige sesong. Etter en god sesong på Østlandet dukket det opp en mulighet for klæbyggen å trene sunnmørslaget IL Hødd, en tradisjonsrik og stor klubb på det nivået. Han forteller til KlæbuPosten at han ikke kunne ta noe for gitt da han var i samtaler med Hødd.

Tok ikke noe for gitt

– Hvordan fikk du vite om interessen fra Hødd?

– Jeg fikk vite om mulig interesse fra Hødd via min gode venn Mikkel Bjørnstad, som de siste to årene har vært assistenttrener i Hødd. Han og tidligere hovedtrener Kevin Knappen skal ta over Bryne i OBOS-ligaen sammen i 2022. Med Eidsvold Turn har jeg møtt Hødd de to siste sesongene i PostNord-ligaen. Men jeg har helt siden første samtale med Hødd vært klar over at det var mange kandidater til jobben og at jeg ikke kunne ta noe for gitt. Interessen førte til noe konkret først da vi nærmet oss juletider, sier den ambisiøse 32-åringen.

– Hva var din umiddelbare reaksjon da de først tok kontakt?

– Min umiddelbare reaksjon da jeg forstod at Hødd oppriktig var interesserte i å signere meg som hovedtrener, var ydmykhet over å være ønsket, og nysgjerrighet på hva dette kunne føre til. Jeg måtte gå flere runder med samboeren min før jeg kunne gå inn i forhandlinger med Hødd, da dette valget påvirker flere enn bare meg selv. Men min samboer jobber selv med fotball i Vålerenga IF, og er svært støttende overfor min karriere, sier han.

– Det har vært en lang prosess med Hødd fra første dialog, noe som også skyldes at Hødd spilte kvalifiseringskamper for opprykk til OBOS-ligaen mot Stjørdals/Blink til et stykke ut i desember. Men dialogen har hele veien vært fin og både prosess med intervju og forhandlinger har vært svært lærerike for min del. Kontraktdetaljer kan ikke deles, men det var ikke så vanskelig å bli enige, sier han smilende.

Mange gode minner fra Eidsvold

Med fire år som hovedtrener for Eidsvold Turn forlater Dragsten et solid stykke håndverk. Han etterlater seg en spillergruppe som har blitt vant til stemmen hans, og som har jobbet målrettet og konstruktivt sammen i lang tid. 32-åringen sier til Klæbuposten at årene i Eidsvold Turn har vært veldig fine.

– Hvordan har tiden din i ETF vært?

– Mine fire år i Eidsvold Turn har vært veldig fine. Jeg har fått jobbet med gode spillere, flinke kollegaer i trenerteam og klubben ellers, og jeg har fått muligheten til å utforske min egen måte å jobbe på som fotballtrener. Jeg hadde kun jobbet som trener på seniornivå i en sesong før Eidsvold Turn ansatte meg i 2018, så de satsa på en uerfaren trener og lot meg utvikle meg i et godt miljø. Jeg er veldig takknemlig for årene jeg fikk i grunnlovsbygda, sier han om sitt forhold til klubben han fikk sitt gjennombrudd i.

– Hva står igjen som ditt sterkeste minne?

– Uten tvil står opprykket til 2.divisjon i 2019 igjen som mitt sterkeste minne! Min første sesong i ETF i 2018 endte med den sure andreplassen, etter å ha ledet med sju poeng til sommerferien og mistet opprykksplassen med minst mulig margin for Kvik Halden. Da vi knuste all motstand og rykket opp med ni poengs luke i 2019 var det en stor opplevelse. Opprykk er noe mange spillere og trenere aldri får gleden av å oppleve, og følelsen av å ha oppnådd noe sammen som gruppe er bare helt fantastisk. I tillegg kan jeg gjerne nevne NM-kampen mot Vålerenga og Ronny Deila i 2019 som et stort minne, sier han.

På flyttefot

I fotballens landskap så er man vant til reising. Lange borteturer, treningsopphold og speideoppdrag innebærer mange timer i buss, fly, bil og tog. Men de færreste av oss tenker nok over at det å signere for en annen klubb, faktisk betyr at man må flytte permanent på seg. For Dragsten og samboeren betyr dette at Hødds nye hovedtrener flytter inn i en leilighet i Ulsteinvik, mens kjæresten blir boende i Oslo en stund til. Etter hvert kan det være at hun kommer etter, sier han, men at de ser an hvordan ting går med den nye hverdagen først.

– Hvordan blir det å flytte nordover og nærmere hjem igjen?

– Det blir veldig spennende å flytte fra Oslo etter over ti år i hovedstaden. Med fulltid trenerjobb, og samboer fortsatt boende i Oslo, blir hverdagen sannsynligvis ensidig med veldig mye fotball. Men jeg skal utforske Ulsteinvik mens jeg bor der, og jeg skal være flink til å reise hjem når jeg har muligheten, sier han om sin nye tilværelse på Sunnmøre.

– Hvorfor følte du at tiden var rett for å ta et steg videre i din karriere?

– Det er alltid vanskelig å forlate det kjente og trygge, uavhengig av yrke og miljø. Men jeg lærte en gang at en av de største farene som fotballtrener er å bli for komfortabel. Etter fem år som deltidstrener og lærer på videregående merket jeg at jeg trengte en forandring for å få mer overskudd i trenergjerningen, og de siste årene i Eidsvold Turn Fotball var veldig komfortable med tanke på målsettinger og ambisjoner. Med 8.plassen i PostNord-ligaen i 2021 var det klubbens beste sesong siden 1973, forteller han.

Dragsten tillegger at med nye utfordringer kommer det også et element av at det kan være litt skummelt, men at det også vil tvinge frem ekstra konsentrasjon og innsats i det man holder på med.

Får jobbe med fotball på fulltid

Ved siden av trenerjobben i Eidsvold Turn har Dragsten vært lærer på videregående skole i Oslo. Klæbyggen har hatt en stilling ved Bjerke VGS, en jobb han har trivdes godt i. Men nå får han endelig – og man må faktisk si endelig, for en mann som har drømt om det i mange år – jobbe med fotball på fulltid. Det er en stor og inspirerende utfordring og mulighet for en ung trenerspire som har store ambisjoner, både for seg selv, men også for laget og spillergruppen han tar over.

– Hvilke refleksjoner gjør du deg om å få jobbe med fotball på heltid?

– Å få jobbe med fotball på heltid har vært mitt store mål siden jeg startet å jobbe med sporten for ca. ti år siden! Dette har jeg jobbet hardt for og jeg gleder meg veldig til å leve og ånde for å levere resultater og utvikle lag og spillere, sier han med et stort smil.

– Hva håper du å utrette med Hødd, både på kort og lang sikt?

– Hødd har et stort potensial og er en klubb med store ambisjoner om å komme seg opp til toppfotballen igjen. Jeg håper å kunne videreutvikle laget og klubben, og kjempe om opprykket til OBOS-ligaen. Det er en tøff oppgave å rykke opp med et lag, og til og med i en veldig bra sesong så kan et annet lag være litt bedre, noe som skjedde i 2021 i opprykkskampen med Kongsvinger, påpeker han og en sylskarp opprykkskamp i fjorårets PostNord-liga.

Blir annerledes

Dragsten legger dog ikke skjul på at det blir annerledes fra den komfortable tilværelsen i Eidsvold.

– Hvorfor tror du dette er en god match for dem og for deg?

– Hødd ønsket seg en trener som jobber hardt, er dedikert og tydelig på hva han vil oppnå. Jeg følte med en gang vi kom i dialog at dette passet meg veldig bra, og at jeg kan komme inn i klubben og utrette noe. For meg er dette et perfekt steg videre i min karriere, sier 32-åringen.

– Hvordan blir denne jobben annerledes fra den vante tilværelsen i Eidsvold?

– Jobben i Hødd er fulltid, jeg flytter fra mine nære og kjente i Oslo, og Hødd har et mye større ambisjonsnivå enn i ETF. Så med tanke på rammene og mulighetene i Hødd er jobben veldig annerledes. Samtidig er jobben i seg selv veldig lik når det kommer til selve hverdagen og gjennomføringen av treningsopplegg, sier Dragsten.

Klare ambisjoner

Da KlæbuPosten sist snakket med Dragsten for snart to år siden, var han klar på at han har ambisjoner om å nå så langt som overhodet mulig. Han er Rosenborg- og Chelsea-supporter, så kanskje er det endelige målet å sitte i sjefsstolen på Lerkendal? Klæbyggen har ingen spesifikke forbilder, men innrømmer at han enkelt lar seg fascinere av typer som Julian Nagelsmann (Bayern München). Før han virkelig kan starte arbeidet med Hødd Fotball, så må han slå seg noenlunde til ro på Vestlandet.

– Hvordan går du frem nå de neste ukene? Hvordan setter du i gang arbeidet ditt?

– Nå skal jeg først få flyttet oppover og kommet meg til rette. Jobben er i gang med å finne resten av trenerteamet, da jeg skal ha inn en assistenttrener, en keepertrener og en fysioterapeut. Så skal resten av spillerstallen settes, og vi må jobbe en del med spillerlogistikken. Selve treningshverdagen starter opp midt i januar og seriestarten er 9. april, sier han som er forberedt på at det blir hektisk de neste ukene.