Ukens historiske bilde

Hyttfossen hadde utviklet seg til et industrisamfunn hvor alle på en eller annen måte var knyttet til sagbruket. Det vokste fram en liten småhusbebyggelse og noen større brakkelignende hus med flere leiligheter. Her bodde folk tett innpå hverandre, og det utviklet seg etter hvert et fellesskap som ga seg utslag i foreningsvirksomhet og samfunnsengasjement.

Som i dag, var det også på den tid debatt om plassering av skolehus. I 1890 sto det et skolehus på Jørrishaugen i nærheten av gården Grendstad. Dette ble tatt ned og flyttet til den nye Sjøen skole i 1896. I 1866 ble det bygget et skolehus på husmannsplassen Moflaten på Lappen. Skolehuset ble flyttet til Forsethdalen i 1893.

Det ble etter hvert en del barn som vokste opp på Hyttfossen. Den nærmeste skolen lå oppe ved Selbusjøen, 4 kilometer unna, og det var lang vei for en 7-åring i all slags vær. Foreldrene krevde at kommunen satte i gang en egen skole for barna på Hyttfossen. Da dette ikke ble gjort, tok foreldrene ’saken i egne hender’.

De opprettet en egen skole, Hyttefossen Privatskole, og ansatte og lønnet en egen lærer. Skolen kom til å eksistere i 13 år, fra 1893 til 1906. Skolehuset ble kalt «Skolen på Bakken», og må ha ligget på høyden i nærheten av Huitfeldts bruksvilla.

I 1903 ble det lagt fram et forslag om egen bruksskole på Hyttfossen som konsul Huitfeldt skulle bekoste, men dette ble avslått av skolemyndighetene med begrunnelsen at det var for få arbeidere ved bruket. Skolens dagbøker viser at det var en to-delt skole, det vil si to klasser, en for småskolen (7-9 år) og en for storskolen (10-13 år). Elevtallet på hvert av trinnene synes å ha ligget på mellom 8 og 13 hvert år.

Fagene var: Kristendomskunskab, Norsk, Regning, Skriving, Geografi, Historie, Naturkunskab, Sang, og Tegning. Lærer ved skolen i 1900 var Jon Aas fra Holtålen.

Etter at privatskolen ble nedlagt, var det en tid omgangsskole på Hyttfossen. Skolen vekslet mellom Lettingvold og Voldmo. Omgangsskolen var bare for småskolen. Når elevene skulle opp i storskolen måtte de begynne på Sjøen og Hyttfossen Skole, som det het den gang. Utdrag tekst skrevet av Arne Kristiansen