Ukens historiske bilde

Kok eineren og slå einerlåget på kaggen (liten tønne), og la det stå til du har laget ølet. Da tappes det av og du legger kaggen der du skal ha den liggende.

Ta eineren ut av gryta og la bare noen kvister ligge igjen. Slå varmt vann på humlen og la det stå til du setter på ølet. Slå humlen opp i gryta sammen med eineren som du har igjen, og la det hele koke opp. Det siles i en stor stamp. (eventuelt balje, men bruk ikke sinkbalje).

Bland i sirup, maltekstrakt og tomtebrygg og la det stå til det er passe lunkent - før gjæren. Ta litt av ølet og rør ut gjæren i dette. Ha litt igjen til å skylle gjærkoppen med etterpå så du får med alt. Fyll resten på kaggen. Når gjæren hever seg, slå den etter på kaggen.

Husk at du må gi ut et “kaldkauk” når du har på gjæren for at ølet skal gjære godt. Ha ikke kaggen for full. Den må ha litt å gå på for gjæringa.

Jeg husker vi hadde en 70-liters kagge med tappekran hjemme. Dette ølet brygget min mor til hver jul mens hun klarte det for alderen. Hennes mor hadde gjort det samme før henne - så det var vel en slektstradisjon. Tror aldri hun tenkte på at det kunne være alkohol i ølet, for vi barna fikk også av dette til maten. I ettertid kan jeg huske at det mauret i knea når vi gikk fra bordet, men jeg forsto ikke dengang at det kunne være ølet.

Sirupsøl ingredienser:

10 kg sirup

2 kg humle

2 hg gjær

2 glass maltekstrakt

2 glass tomtebrygg

ca 60 ltr vann.

Einer til å koke einerlåg av.

Teksten er skrevet av Marit Kleven