Charlott Magelssen er født i USA, har bodd i en håndfull land, snakker flere språk, og kjører nå båt som frilanser for Trondheim By Boat. Hun er bare 54 år, men ennå er listen over fremtidsplaner lang og ambisiøs.

Bodde sju år i Bermuda

Hvor skal man starte? I 1968 ble Magelssen født inn i en familie med norsk far og svensk mor. Familien hadde tilhold i Valdres i Norge, men Charlott levde sine første tre leveår i New York. Noen år i Norge ble avbrutt da familien omsider reiste videre og skiftet bopel til blant annet Bermuda, Sveits, England og «litt overalt». På Majorstua i Oslo bodde de i Sonja Henies gamle leilighet, forteller Magelssen.

- Jeg er mest nysgjerrig på tiden din i Bermuda. Fortell!

- Vi bodde der fra 1979 til 1986. Det var et veldig fint sted, et sted der vi hadde et fint nettverk. Man bor på en paradisisk øy, og på grunn av golfstrømmen er det veldig varmt. Man møter mye interessante folk i et slikt område, sier hun smilende.

Bermudatriangelet

Dette blir nok Klæbupostens eneste mulighet til å spørre noen om Bermudatriangelet - også kalt dødens triangel, så la oss benytte muligheten. Charlott har bodd nært det beryktede strøket i havet, og fastslår at hun mener det myteomspunnete området er mystisk, men samtidig reelt.

- Dette er et område som går fra Bermuda, vestover til Florida og sørøstover til Puerto Rico. Det er naturlige elementer som forårsaker mye turbulens. Sjøgresset som flyter på overflaten av sargassohavet setter seg i propeller som har gitt motorstans og sånt gjennom historien. Man har også en del gamle vulkaner i området som slipper ut gasser; når disse kommer opp til fly eller skip så mister man det naturlige trykket. Jeg tenker at dødens triangel er reelt, sier Magelssen.

Om det er langs elva eller på et kolossalt hav, Magelssen finner roa i naturen. Foto: Privat

Stor interesse for båt

Det var i Bermuda at unge Charlott fikk opp øynene for båt og seiling.

- I Bermuda seilte vi veldig mye. Familien har alltid hatt båt og jeg vokste opp med å være mye på hytta i Valdres, der vi hadde robåt og fiskebåt. Når man bor på ei lita øy så er man jo mye på vannet, sier hun.

- Jeg hadde båt på Selbusjøen en periode, men siden jeg ble voksen har jeg ikke hatt båt aktivt. Det har jeg savnet veldig, og kombinasjonen av at jeg er glad i folk og historie gjorde jobben jeg har nå helt perfekt, tillegger hun.

- Du har bodd litt overalt. Hvilket land mener du representerer deg?

– Jeg ser meg selv mest som skandinav, men jeg føler meg mest norsk, sier Magelssen.

Hva gjør hun?

Som frilanser har Magelssen frihet til å si ja og nei til oppdrag, og slipper å forplikte seg til ett enkelt firma. Denne fleksibiliteten var viktig for henne da hun begynte hos Trondheim By Boat, som også har slitt økonomisk i kjølvannet av koronapandemien.

- Jeg får blande de interessene jeg har: å være på sjøen, møte folk, bruke språkene jeg kan, og få bruk for geografisk historie.

- Hva er jobben din?

- Jeg kjører båt for Trondheim By Boat, et firma som tar på seg turer for turister, lokale, flyktninger og studenter. Noen ganger henter vi turister fra cruiseship, eller firmaer med teambuilding. Vi har også samarbeid med flere restauranter. Vi kan også kombinere seilingen med guidede turer i byen, forklarer 54-åringen.

Mindre kundetrykk

Vi lever i en tid med høye strømregninger og litt mindre økonomisk romslighet. Dette merker Charlott og de andre i Trondheim By Boat.

- Ja, vi merker det. Når man må bruke så mye mer på å dekke sine elementære behov, så blir «pleasure» og uviktige behov satt til side. Men samtidig har folk et stort behov i etterkant av isoleringen under korona. Vi er nå inne i den vanskeligste sesongen, forteller hun.

- Er det dårligere oppslutning på vinteren?

- Det er ikke så mange som har lyst å sette seg på en båt når det er 15 kuldegrader, men vi serverer kakao, gløgg og te og sånne ting - og vi har pledd.

En følelse av ro

- Hva gir det deg å cruise rundt på vannet?

- Jeg får en ro. Jeg bruker naturen, både på sjøen og i skog og mark, veldig aktivt. Den sosiale delen er svært viktig for meg, og så lærer jeg mye om trøndersk historie som jeg kan formidle videre og dele med andre, forteller hun.

- Har du noen drømmedestinasjoner eller reisemål?

- Jeg har vært i Afrika, men jeg har veldig lyst å se Island. Jeg har også et ønske om å kjøre motorsykkel pub til pub i Skottland og Irland; jeg vil også gå the appalachian trail, og jeg kan tenke meg å ta silkeruten. Og Machu Picchu!, sier Charlott Magelssen avslutningsvis.