I Nidelva på strekningen ovenfor Øvre Leirfoss og opp til Selbusjøen finnes en bestand av innlandsørret. Det er en storørret som representerer en svært viktig ressurs biologisk og som fisketilbud for befolkningen. Ørreten har store utfordringer i elva, og har hatt det over flere år. Det er forhold som kraftproduksjon, gyteforhold, vannkvalitet som påvirker elva, og det samme gjelder for alle sidebekkene langs hele elvas løp.

Derfor vil nå Trondheim Arbeiderparti sette søkelys på Nidelva sin situasjon. I bystyremøtet 14. juni fremmet Jørn Arve Flått (Ap) forslag om å nedsette et Øvre Nidelvautvalg. Bystyret vedtok å oversende saken til miljø- og næringskomiteen for grundig gjennomgang og innstilling til bystyret.

Var en av landets beste

Frem til 1970-tallet var Nidelva en av landets beste elver å fiske ørret i. Det har gradvis endret seg.

– I 2023 er vi ved et punkt der tiltak må settes inn for å redde det som er igjen av nidelvørreten. Nå er det kommet til et punkt der noe må gjøres, sier partiet i sin innstilling.

Bekymringen gjelder høye tall for forekomst av tungmetaller. Organismene som lever i elva, spises av fisken som bringer tungmetallene over til mennesket når fisken spises. Økt nivåer av tungmetaller over tid øker sjansen for sjansen for skadelige virkninger.

Bekymringer rundt Litjelva

I Klæbu er det Litjelva som renner ut i Nidelva mellom Løkaunet og Svean, det er bekymring rundt.

- Litjelva er nå eneste sikre gytebekk for nidelvørreten. Antall gytefisk er lavt, og ørreten er direkte truet i Nidelva viser rapporter om Litjelva fra 2021 og 2022. Sidebekkene må jevnt over få en bedre økologisk kvalitet.

Elva får sitt vann fra stort område

Litjelva får sine vannforsyninger fra Rassveitbekken med sitt utspring i et vann, og fra Vulubekken som forsynes av vann fra flere bekker fra Vassfjellet, både i og sør for vinterparken.

Øvre Nidelvautvalg foreslås å bestå av representanter fra grunneiere, Statkraft, forvaltningsmyndigheter og andre relevante aktører og kompetansemiljø. Utvalget skal ha et politisk mandat å legge en kortsiktig, og langsiktig plan for ørreten i Nidelva. TOFA er foreslått som sekretærfunksjon.

- Arbeiderpartiet vil med dette arbeide forsøke å redde nidelvørreten, plante- og dyreliv i og langs med Nidelva. Dette vil glede mange brukere av elva, og øke vår beredskap, skriver partiet til slutt.

Klæbuposten har tidligere skrevet om Litjmyrelva i forbindelse med massedeponi på Furuhaugen.