Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene i Trondheim med 0,5 prosent i oktober. Det er svakere sammenliknet med Stavanger (0,0 prosent) og Bergen (-0,1 prosent), men sterkere enn i Oslo (-1,9 prosent).

Hittil i år har boligprisene i Trondheim steget med 4,3 prosent. Det er en svakere vekst enn i Stavanger (+7,8 prosent) og Bergen (+4,9 prosent), men sterkere enn i Oslo (+2,9 prosent). Dette opplyser Eiendom Norge i en pressemelding.

– I myndighetenes hender

- Det var en svak utvikling i de fleste områder i Norge i oktober. I en del områder, spesielt Oslo, var det svært svak utvikling i oktober. Vi venter at den svake utviklingen i boligmarkedet vil fortsette ut året og det er ikke usannsynlig at boligprisutvikling i Norge i 2022 vil ende rundt 0 prosent, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i pressemeldingen.

- Når det gjelder den videre utviklingen i boligmarkedet i 2023 ligger nå mye i myndighetenes hender. Finansdepartementet skal avklare utlånsforskriften før nyttår, Norges Bank har årets siste rentemøte i midten av desember og en ny finansavtalelov med nyvinningen avslagsplikt trer i kraft 1. januar.

- Den nye finansavtaleloven og normalisering av renten gjør utlånsforskriften overflødig og potensielt skadelig. Derfor forventer vi at finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) avskaffer utlånsforskriften fra nyttår. Å opprettholde streng utlånsregulering på toppen av såpass høy rente er noe som aldri er prøvd tidligere. Det er et eksperiment med boligmarkedet og finansiell stabilitet, mener Lauridsen, som representerer bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak.

Flere boliger er solgt i år

Det har i oktober blitt solgt 447 boliger i Trondheim. Det er 2,3 prosent flere sammenliknet med tilsvarende måned i 2021. Hittil i år er det solgt 4791 boliger. Det er 5,6 prosent færre sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Det har i oktober blitt lagt ut 545 boliger for salg i Trondheim. Det er 20,8 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2021. Hittil i år er det blitt lagt ut 5283 boliger til salgs. Det er 3,1 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Tar 22 dager å selge

Gjennomsnittlig salgstid sist måned i Trondheim var 22 dager. Det er raskere enn landet for øvrig som hadde et snitt på 29 dager.

Medianboligen i Trondheim koster nå kroner 3.625.000 kroner.