Over jul kan Sykehusklovnene vente seg et pent tilskudd til sin virksomhet. Dette er klovner som besøker barneavdelingen ved St. Olavs for å spre glede og være et lyspunkt i barnas sykehusopphold.

Har bakt i to måneder

Det er 10 elever på 9. trinn i valgfaget Innsats for andre som har bakt mange hundre Sarah Bernhard, en populær småkake nå mot jul, og en julekake som virkelig fikk bein å gå på en dag tidlig i november. Elevene postet et innlegg på Oppslagstavle for folk i Klæbu på Facebook der folk kunne legge inn bestillinger i kommentarfeltet.

- Vi måtte stenge kommentarfeltet etter bare én dag. Det kom så mange bestillinger, forteller jentene som ikke hadde trodd at det skulle bli så populært. På kort tid kom det 83 bestillinger.

Langt flere enn de trodde

- Jeg trodde kanskje vi skulle selge for to eller tre tusen, sier Ronja Folgerød Flatjord, og får bekreftende nikk fra flere av jentene. Og mange av de som kjøpte, ga også et ekstra bidrag. Celine Winje Vik føyer til.

- Det ble litt stressende å tenke på at vi skulle lage så mange før jul.

Lærer skryter av innsatsen og samarbeidet

Lærer Ingun Ramlo forteller at prosjektet har vært veldig artig.

- Nå har elevene solgt for nesten 10.000 kroner. Vi har ikke oversikt over hva som blir overskuddet enda, men det blir mange tusen kroner. Dette har vært en veldig ivrig gjeng. Jeg syns de representerer veldig godt den flotte ungdommen vi har, og de har vist at de strekker seg langt for å bidra til andre, smiler hun.

Ronja Folgerød Flatjord legger på plass noen pakker med Sara Bernhard i fryseren på skolekjøkkenet. Foto: Merethe Willassen

Ville ikke ha hjelp

Elevene har planlagt, annonsert, bakt, pakket og solgt kakene. Elevene forteller at læreren spurte om de ville ha hjelp fra 10. trinn, men det takket de nei til.

- Vi ville gjøre det selv, forklarer de. Fryseren på skolekjøkkenet har enda noen pakker igjen som er til salgs.

Sykehusklovnene stod øverst på lista

Gruppen ble fort enig om at de skulle samle inn til Sykehusklovnene som gjør sykehuset litt mer gøy enn skummelt og gir barna noe å se frem til.

- Vi ville samle inn til dem, fordi det er en bra sak, sier Martine Larsen. Flatjord fortsetter:

- Det er bra at de besøker unger som syns det er skummelt på sykehuset. Det er Victoria Hildrum enig i:

- De gjør en viktig jobb for de som er syk.

Populært prosjekt

Samarbeidet mellom elevene fungerte godt. Og det var artig at så mange ville støtte innsamlingen.

- Det var overraskende lite krangling, det ble bare drama når ingen gjorde noe, ler de, og syns det har vært fint å oppleve et slikt prosjekt.

- Det gir mestringsfølelse at vi klarte det vi ville når det kom så mange bestillinger. Det føles ganske bra å ha fått til dette.