I 2021 viste NRK Brennpunkt serien «Drapet i akebakken» som handler om drapet på fem år gamle Silje Marie Redergård på Tiller i 1994. Her kritiserte flere eksperter innen etterforskning, avhørsteknikk, psykologi og rettsmedisin politiets etterforskning, og hvordan avhørene av barna ble gjennomført. Kommunens oppfølging av barna og familiene ble også problematisert.

– Skal anses som uskyldige

Politiet har gjennomført en ny etterforskning av saken. Statsadvokaten konkluderer med at det ikke er grunnlag for å konkludere med hvem som utsatte Silje for vold.

– Det understrekes at henleggelsen ikke inneholder noen gradering eller konstatering av skyld i forhold til de tre mistenkte i saken, og det følger av uskyldspresumsjonen at de alle tre skal anses uskyldige, sa Statsadvokaten i en pressemelding.

Baserte seg på politiets konklusjon

Trondheim kommune var ansvarlig for de kommunale tjenestene barna og deres familier mottok i etterkant av hendelsen. Deler av oppfølgingen synes i stor grad å være basert på politiets konklusjon om at de tre guttene sto bak volden som førte til dødsfallet. Kommunedirektøren setter nå ned et utvalg som skal gjennomgå oppfølgingen de berørte fikk gjennom kommunens ulike tjenester, for å se om kommunen kan ha opptrådt feil eller kritikkverdig. Dette opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

Skal levere innen september 2023

Utvalget vil levere sin rapport innen utløpet av september 2023. Kommunedirektøren vil vurdere videre oppfølging av saken på bakgrunn av rapporten.

Utvalget består av:

  • Jurist Åsmund Edvardsen (leder), Fagenhet for oppvekst og utdanning, Trondheim kommune

  • Spesialkonsulent Maija Liisa Arvola, Fagenhet for oppvekst og utdanning, Trondheim kommune

  • Dr. polit Inge Kvaran, dosent emeritus ved institutt for sosialt arbeid ved NTNU

De to utvalgsmedlemmene som er ansatt i Trondheim kommune har ikke tidligere hatt noen befatning med saken eller jobbet i de kommunale enhetene som har vært involvert i oppfølgingen av de berørte. Inge Kvaran, som utvalgets eksterne medlem, er med både på grunnlag av hans erfaring og kompetanse, og for å bidra med ekstra kvalitetssikring av utvalgets arbeid.