Kort oppsummert

  • 23% av nordmenn planlegger å reise innenlands til jul og nyttår

  • Fredag 22. desember vil være den største utfartsdagen, spesielt betydelig for biltrafikk.

  • I Oslo, vil nesten halvparten (46%) reise til et annet sted i Norge i jula.

  • Statens vegvesen anbefaler å planlegge turen godt for å unngå stress og ubehagelige overraskelser underveis.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.

23 prosent av oss planlegger å reise innenlands i forbindelse med jul og nyttår. Seks av ti skal kjøre bil, og fredag blir den store utfartsdagen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Reputation Inc for Statens vegvesen.

– Nesten halvparten planlegger å reise i ukedagene før selve julehelgen, hvorav nesten én av fem reiser fredag 22. desember. Denne fredagen vil altså bli den største utfartsdagen, forteller Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

13 prosent skal reise 23. desember, mens 8 prosent reiser på selve julaften. Til sammen 41 prosent reiser 21. desember eller tidligere, og 21 prosent reiser i løpet av romjula.

Andre planer i Oslo

– Det er relativt få lokale variasjoner på reiseplanene for juleferien, bortsett fra Oslo der nesten halvparten (46 prosent) oppgir at de skal reise til et annet sted i Norge i jula, sier Ranes.

For de andre landsdelene ligger tilsvarende tall mellom 14 og 24 prosent.

Det er dessuten dobbelt så mange under 40 år som skal reise bort (rundt 30 prosent) sammenlignet med de over 50 år (rundt 15 prosent).

Fra 40 år og oppover reiser de fleste med bil, mens de under 30 i hovedsak reiser med andre transportmidler.

Planlegg turen

– Hvis du skal ut på veien i julen bør du planlegge turen godt. Jo mindre stress og ubehagelige overraskelser underveis, jo mer forutsigbar og tryggere reise til juleferien, sier Ranes.

Er du fleksibel på hvilken dag du skal reise oppfordrer hun til å velge tidspunkt med omhu, ikke bare med tanke på forventet trafikkmengde:

– Nå på vinteren kan det være krevende vær- og føreforhold, og situasjonen kan endre seg raskt, særlig hvis du skal over fjellet. Sjekk værmeldingen på forhånd, og kjør en dag det ikke er meldt dårlig vær og vanskelige kjøreforhold, sier Ranes.

Sjåfører kan også bruke trafikkmeldingene på vegvesenets nettsider eller appen Vegvesen trafikk for å planlegge turen og holde seg oppdatert underveis. Her finner du blant annet trafikkmeldinger, bilder fra webkameraer og informasjon fra værstasjoner langs veien, ferjetider og oversikt over rasteplasser og ladestasjoner.

Ny tjeneste: Prognose som viser risiko for stengt fjellovergang

Du nå enkelt sjekke sannsynligheten for at fjelloverganger og andre værutsatte strekninger blir stengt på grunn av uvær. Du får prognoser for både dagen i dag og de neste seks dagene.

Prognosene er basert på historiske data om vær og veistengninger, sammen med gjeldende værprognoser.

– Dette er en helt ny tjeneste fra oss, som vi tror vil være nyttig for mange. Det vil blant annet gjøre det enklere å velge gode og forutsigbare reisedager. Tjenesten kan også bidra til at de som må reise på dager med utfordrende vær og føre kan være enda bedre forberedt, forteller Ranes.