Komp-maskinen er et verktøy for kommunikasjon kanskje først og fremst gjennom videosamtaler, men den har også mulighet for tekstmeldinger og bildedeling. Dette er en datamaskin som betjenes av en knapp, og er koblet opp til en app på telefonen til brukernes venner og familie.

Glad for å motta maskinen

Klæbu pensjonistforening hadde invitert til hyggekveld på Klæbu helse- og velferdssenter der gaveoverrekkelsen fant sted tirsdag ettermiddag. Klæbu helse- og velferdssenter satte stor pris på å motta gaven.

– Dette blir en fin mulighet for beboere å ha kontakt med familie og venner, sier Evelyn Marita Heggem som er aktivitør på helse- og velferdssenteret. Hun tror nok Komp-maskinen blir stående på rommet til en beboer som har sin familie langt unna, og så får man bytte til en ny beboer etter hvert.

Toril Indergård, leder i Klæbu pensjonistforening, sier at de gjerne vil fortsette å besøk helse- og velferdssenteret.

– Vi vil gjerne bidra til å oppmuntre og gjøre det beste for beboerne, og få til noen hyggelige stunder der, sier hun.

Teknologiambassadør Arild Pedersen (til venstre) fra Pensjonistforbundet bidro med opplæring og informasjon, mens Klæbu pensjonistforening stod for hyggekvelden på Klæbu helse.- og velferdssenter. Bak fra venstre: Svein Rikstad og Knut Hægstad, videre står Solrun Kleven, Toril Indergård og Einar Skei. Helt foran: Eva Kjelstad Foto: Merethe Willassen

Pensjonistforeningen hadde med seg Arild Pedersen som er frivillig teknologiambassadør i Pensjonistforbundet. Som tidligere IT-sjef i Helse Midt-Norge, har han god innsikt og forståelse for hvordan velferdsteknologi kan berike de eldres hverdag.

– Jeg jobber med opplæring av digitale hjelpemidler, og Komp-maskinen er et typisk eksempel på teknologi for de som ikke kan noe om data. Velferdsteknologi er ikke ment for å erstatte folk, men kan bidra til å holde kontakten med familie og venner, forklarer han.

Mange eldre kan ha familie langt unna som ønsker å holde kontakten. Da er videosamtaler hyggelig og det er lett å kommunisere gjennom å se den som ringer på en stor skjerm.

Leder i Klæbu pensjonistforening Toril Indergård ønsket velkommen til hyggekveld: Bak skimtes Arve Hage Grytbakk fra Melhus som ledet an i allsangen. Foto: Merethe Willassen

Klæbu pensjonistforening hadde en fin hyggelkveld sammen med beboerne på helse- og velferdssenteret. Det var levende musikk og allsang med kjente sanger. Praten gikk livlig mellom pensjonistene og beboerne, noen er kjent fra før, mens andre ble nye bekjentskaper denne kvelden.