Ble med «mot sin vilje»

Tora Christensen Bjørkøy (14) innrømmer at hun først ble med i korpset «mot sin vilje», men at hun raskt ble veldig takknemlig for den lille dytten:

- Jeg ble nok med litt mot min vilje. Jeg var litt sjenert og ikke så glad i å prøve ut nye ting på den tiden. Men det tok ikke lang tid før jeg var veldig takknemlig for at mamma meldte meg på likevel, og at jeg fikk være med på en så fantastisk fritidsaktivitet!, sier Tora - som startet å spille fløyte i Klæbu-korpset da hun gikk i 3. klasse.

Startet pga. kompiser

Det er nok tilfellet for mange at man begynner med en fritidsaktivitet/idrett på grunn av hva vennene gjør:

- Jeg startet med trombone i korpset da to av kompisene mine dro meg med, og fordi mamma spilte der, sier Mats Simon Aftreth.

Mats Simon Aftreth sier at han ble med i Klæbu-korpset på grunn av to kamerater. Foto: Privat

Liker det sosiale

Linnea Kristine Rønningen Sandnes begynte i korpset etter hun ble med på kulturskolen og fikk prøve ut kornett/trompet. 12-åringen liker den sosiale delen av å være med:

- Jeg liker det sosiale vi gjør og at man kan utfordre seg selv så mye man vil. Det at noen sanger er for lette å spille er nok det jeg liker minst, sier hun.

Det er neppe en tilfeldighet at det sosiale aspektet trekkes frem som noe av det mest inspirerende med å være en del av korpset.

- Jeg elsker det fellesskapet vi har! Det er jo en stor aldersforskjell på noen - nesten 10 år - men likevel har vi så mye gøy, sier Christensen Bjørkøy smilende.

Mats Simon stiller seg bak det:

- Jeg syns det er artig å være med og sånt; å være med venner og delta i konkurranser er artig, sier 14-åringen.

Korpsets fremtid

Trioen har ingen umiddelbare planer om å gi seg i korpset, selv om de går inn i en alder der mye annet dukker opp og kan ta oppmerksomheten/fritiden deres. Hva må til for å hindre frafallet? Mats Simon mener at man kan vurdere å gjøre det enda mer variert:

- Kanskje man kunne hatt enda flere interessante måter å spille på? Det er mye forskjellig man kan spille, og folk liker jo forskjellige ting.

Linnea Kristine vil fortsette i overskuelig fremtid, men mest som en fritidsaktivitet.

- Hvordan tror du at man kan hindre at ungdom slutter i korpset?

- Jeg tror at man kan hindre at det skjer gjennom å ha mye sosialt, og å dra på flere turer, som for eksempel sommerkurs der man blir kjent med ungdom fra andre korps, sier hun.

12 år gamle Linnea Kristine Rønningen Sandnes trekker frem det sosiale med å spille i korps. Foto: Privat

- Må vise frem det morsomme vi gjør

- Jeg har hatt så mye glede av å spille for andre og i et fantastisk fellesskap, at jeg virkelig håper at jeg kan fortsette med korps helt til jeg blir gammel og grå, smiler Tora Christensen Bjørkøy.

- Hvordan tror du man kan hindre at barn og ungdom etter hvert slutter i korpset?

- Jeg tror rett og slett vi må vise fram alt det morsomme vi gjør, hvor fint vi har det og hvor gøy det er å spille sammen. Det kan være at vi noen ganger samles hele korpset og bare koser oss og har det gøy. Dette er noe vi gjorde nylig, og det ser ut som de nye korpsmedlemmene storkoste seg og ønsket å være med enda lenger, avslutter fløytisten.

SteinkjerSpæll 2022 var en fin begivenhet for store og små. Foto: Morten Mastad