Pilegrimsvandring kan tolkes som det motsatte av prestasjonssamfunnet og en verden i rask endring, sier forsker Nanna Natalia Jørgensen til NRK.

– Mange av de som går, søker enkelhet. De ønsker å komme mer i kontakt med seg selv, naturen, og menneskene rundt seg. Grunnleggende ting ved det å være menneske, rett og slett.

På søndag inviterer Klæbu menighet til pilegrimsvandring. Starten er på Trongfossen, og målet er Klæbu kirke der årets konfirmanter presenteres.

– Det er en vandring som alle konfirmanter er med på sammen med sine foresatte. Det er en del av deres opplegg. Det alle kanskje ikke er klar over, er at pilegrimsvandringen er åpne for alle, sier kateket Tove Margrethe Hørgård Unsmo.

Espen Aukan Pedersen og Mikal Mikalsen på drikkestasjon ved en tidligere pilegrimsvandring. Foto: Privat

– Underveis vil det være poster der ungdomslederne og andre ansatte står, og konfirmantene deles opp i grupper som går sammen. Det hadde vært veldig hyggelig om flere ble med. Det er jo alles konfirmanter, alles ungdommer, dette, smiler Unsmo som håper så mange som mulig vil ta turen langs elva til Klæbu kirke.

Hun minner om å ta med kopp, og at det er mulig å få med vogn og det går helt fint å ha med hund. Pilegrimsvandringen starter klokka 15:30, og gudstjenesten med presentasjon av årets konfirmanter er fra klokka 18.19.