- Det er vanskelig å invitere til julegrantenning når det er lys i flaggstanga vi tenner, ler Lilly Katrin Schnitler som sammen med Sandra A. serverer gløgg, pepperkaker og kaffe utendørs på Gamle Sjøen skole. Litt etter litt kommer en og annen refleksvest og hodelykt til syne langs veien, og skaper liv og røre på den store plassen.

Hyggelig stemning

Det er mørkt i Sjøbygda. Brøttemsvegen er opplyst med gatelys langs store strekninger, men lyset når ikke inn bak skolebygget. På den skjermede plassen er det en magisk stemning rundt bålpannen denne kalde torsdags ettermiddag. Praten går livlig under luene til de voksne om hvor mange lag ulltøy som befinner seg under tykke boblejakker og -bukser.

Med tente fakler, julelys i flaggstanga og en nisse i vente, er det mange barn som har gledet seg til dette.

- Det er alltid litt spenning i dette om vi har nok godteposer, smiler Schnitler, og lurer et øyeblikk på om det kanskje kan komme noen fra sentrum:

- Det hender ganske ofte at mange tar turen hit. Det ser ut til at mange velforeninger har lagt ned noen faste arrangement, og vi merker det jo her også at dugnadsånden ikke er som før.

Lilly Katrine Schnitler og Sandra A. stilte med varm drikke og søte pepperkaker. Foto: Merethe Willassen

Færre stiller på dugnad

Det går gjerne litt i bølger, dette med hvilke arrangement som skjer gjennom året.

- Tidligere var det middag å få kjøpt her på Sjøen skole, men hvem har tid til å servere hjemlaget klubb til mange, jeg har jo ikke tid til å lage det hjemme til oss sjøl en gang, ler Schnitler. Hun fortsetter: - Det er andre tider nå, og det er nok slik at vi må verne om de arrangementene vi har.

På Brøttem og videre innover Sjøbygda til Teigen og Bjørkli, er det mange som setter pris på møteplassen.

- Spesielt basarene er populære, sier hun, men også Halloween og Sjøen-OL, og minnes da sokneprest Toril Stendahl tok turen for å åpne OL:

- Det var skikkelig stas, og så var hun jo så engasjert og morsom.

God aktivitet videre

Fremover blir det på enkelte søndags-kafeer og hobbykvelder:

- Vi har byttet navn fra strikkekveld til hobbykveld, men vi burde kanskje heller kalle det skravlekveld, sier Schnitler som er glad for at det er et såpass sosialt miljø og at de har en så bra møteplass.

- Vi er avhengig av å ha et hus for å ha en møteplass, og huset gir oss også leieinntekter som er gode å ha. Vi får bare arbeide videre og skape hygge og møteplasser. Det er mange i dag som er ensomme og glade for slike møteplasser.

Brynhild Buan Iversen viser frem hytteboka der alle aktiviteter skrives inn, og alle gjester skriver inn navnet sitt. Foto: Merethe Willassen